Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.

Valkenborg in het buurschap Lintvelde onder Beltrum in het kerspel Groenlo

De grootmoeder van Isa Klein Kranenburg [0303] heet Lies Klein Falckenborg [0264]. Onderstaande herkomstverklaring van de naam Valkenborg komt uit de stamboomstukken van één van haar zussen van deze grootmoeder (Laura, [0429]). De bron is onbekend.

Dit erf (Valkenborg) in Lintvelde (Beltrum) is in de vroege zeventiende eeuw bewoond geweest door horigen van het hof te Vaarwerk. Valkenborg was een pachtgoed van de heer van Borculo. Vermoedelijk ligt ook hieraan het introuwen van een hofhorige vrouw ten grondslag. Op 18 maart 1613 werd een Aelken Valckenborg weerspannig verklaard wegens het niet verschijnen op de hofdag. Op 10 maart 1614 werd aangetekend dat zij twee kinderen had: Herman en Merrie. Op maandag na Laetare 1615 werd zij Aeltien Lammen, frow up Valckenborgh genoemd. Op 20 maart 1626 verscheen Jan toe Groten Valkenburch op de hofdag, waar hij verklaarde dat zijn vrouw overleden was. Hij had nog een onge- huwde dochter in huis, Mettien. De andere kinde- ren: Lambert, Geert en Herman zouden hofhorig blijven. Zijn overleden vrouw was gestorven als een vrije vrouw, zoals bevestigd werd door de keurnoten na het hofboek erop nagezien te hebben.

vorige pagina | homepage


fotocamera Nieuwe foto's
25-05-2008 · Onlangs heb ik op een zonnige dag nieuwe foto's gemaakt in Kranenburg en omgeving. Klik hier om ze te bekijken.

vergrootglas Zoeken in Genealogiedomein
20-04-2008 · Naast Genlias vormt Genealogiedomein een onmisbare bron van informatie voor genealogisch onderzoek in de Achterhoek. Ik heb een tool ontwikkeld die het doorzoeken van de Vordense DTB-boeken op Genealogiedomein een stuk eenvoudiger maakt. Klik hier om het te ontdekken.

Nieuw! Kleine-Kraneburgs in Duitsland
27-03-2008 · Bij toeval kwam ik erachter dat ook in Duitsland Kleine-Kraneburgs wonen. Al in de zeventiende eeuw kwam deze naam in de omgeving van Bottrop voor. Lees hier het hele artikel.

Pierre Cuypers, bron: Bureau Monumenten & Archeologie (bMA) van de gemeente Amsterdam Cuypersjaar
05-02-2008 · 2007 was het 'Cuypersjaar' ter ere van de architect Pierre Cuypers; de man die verantwoordelijk is voor de meest recente kerk op de Kranenburg. Er is een speciale website geopend met achtergrondinformatie over de kerk in relatie tot dit speciale jaar. Kijk hiervoor op www.cuyperscomplex.nl.

silhouette kraanvogel Poot van de kraanvogel
10-03-2008 · In het Engels gebruikt men voor de term 'stamboom' naast 'family tree' ook wel de term 'pedigree chart'. Deze term is een verbastering van het Franse 'pied de grue' en betekent 'poot van de kraanvogel', naar de typische vertakking van de poot van deze vogel. En laat de kraanvogel nu ook weer verantwoordelijk zijn voor de achternaam waar deze website over gaat.

Druif, bron: Wikimedia Wijn op de Kranenburg
13-02-2008 · Vlak bij Kranenburg, aan de Kostedeweg ligt "Wijngoed Kranenburg". Op ca. 1,5 ha beekklei wordt op milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd voor de wijnbouw. Meer informatie staat op de website www.wijngoedkranenburg.nl.

© Jan Klein Kranenburg 2007