Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.

Klein Kranenburg uit Groningen

Over het algemeen geven voorvoegsels als Klein, Groot, Olde/Oude en Nieuwe aan dat je te maken hebt met familienamen uit de Gelderse Achterhoek of het Overijsselse Twente. Onderstaand verhaal geeft echter aan dat dit niet altijd het geval is.

Provincie Groningen

In Noord-Nederland golden in die tijd strikte regels met betrekking tot het geven van voornamen. Zo kon het voorkomen dat broers dezelfde voornaam hadden. Om zich te onderscheiden werden er tussenvoegsels gebruikt. Zo was er een Hendrik Kranenburg, wiens broer ook Hendrik heette. Om zich te onderscheiden ging hij de achternaam van zijn moeder (Albertine Klein) gebruiken vr zijn eigen achternaam. Dit resulteerde dus in Hendrik Klein Kranenburg. De andere Hendrik noemde zich Boelmans Kranenburg. Uit archiefonderzoek blijkt dat de nazaten van Hendrik Klein Kranenburg de naam niet behielden en weer gewoon Kranenburg genoemd zijn. De naam was hier dus snel uitgestorven. Een kijkje in het telefoonboek leert dat er nu nog een Klein Kranenburg lijkt te wonen in de Provincie Groningen en wel in Appingedam. Uit navraag blijkt echter dat de auteurs van de telefoongids dezelfde fout hebben gemaakt als de dominees en gemeenteambtenaren van vroeger: de betreffende familie heet in werkelijkheid namelijk Klein Kranenbarg en is oorspronkelijk ook afkomstig uit de Gelderse Achterhoek.Lees verder...

vorige pagina | homepage


fotocamera Nieuwe foto's
25-05-2008 Onlangs heb ik op een zonnige dag nieuwe foto's gemaakt in Kranenburg en omgeving. Klik hier om ze te bekijken.

vergrootglas Zoeken in Genealogiedomein
20-04-2008 Naast Genlias vormt Genealogiedomein een onmisbare bron van informatie voor genealogisch onderzoek in de Achterhoek. Ik heb een tool ontwikkeld die het doorzoeken van de Vordense DTB-boeken op Genealogiedomein een stuk eenvoudiger maakt. Klik hier om het te ontdekken.

Nieuw! Kleine-Kraneburgs in Duitsland
27-03-2008 Bij toeval kwam ik erachter dat ook in Duitsland Kleine-Kraneburgs wonen. Al in de zeventiende eeuw kwam deze naam in de omgeving van Bottrop voor. Lees hier het hele artikel.

Pierre Cuypers, bron: Bureau Monumenten & Archeologie (bMA) van de gemeente Amsterdam Cuypersjaar
05-02-2008 2007 was het 'Cuypersjaar' ter ere van de architect Pierre Cuypers; de man die verantwoordelijk is voor de meest recente kerk op de Kranenburg. Er is een speciale website geopend met achtergrondinformatie over de kerk in relatie tot dit speciale jaar. Kijk hiervoor op www.cuyperscomplex.nl.

silhouette kraanvogel Poot van de kraanvogel
10-03-2008 In het Engels gebruikt men voor de term 'stamboom' naast 'family tree' ook wel de term 'pedigree chart'. Deze term is een verbastering van het Franse 'pied de grue' en betekent 'poot van de kraanvogel', naar de typische vertakking van de poot van deze vogel. En laat de kraanvogel nu ook weer verantwoordelijk zijn voor de achternaam waar deze website over gaat.

Druif, bron: Wikimedia Wijn op de Kranenburg
13-02-2008 Vlak bij Kranenburg, aan de Kostedeweg ligt "Wijngoed Kranenburg". Op ca. 1,5 ha beekklei wordt op milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd voor de wijnbouw. Meer informatie staat op de website www.wijngoedkranenburg.nl.

Jan Klein Kranenburg 2007